Istoria parfumului

Când mirosim un anumit parfum, cum ar fi cel de piersică proaspătă, conectăm instantaneu și inconștient acest miros la o parte din memoria noastră. Mirosul poate evoca sentimentele și aduce amintiri pe care le-am uitat. Parfumul este, pur și simplu, o stăpânire a unora dintre cele mai frecvente mirosuri și combinația artistică a acestora pentru a produce un miros unic pentru o persoană individuală. Pentru a înțelege parfumul, ar fi trebuit să mergem  la începuturile sale, în vremea vechilor egipteni.

Origini și istorie

Parfumul a fost folosit pentru prima data de egipteni ca parte a ritualurilor lor religioase. Cele două metode principale de utilizare în acel moment au fost arderea de tămâie și aplicarea de balsamuri și unguente.

Uleiurile parfumate au fost aplicate pe piele pentru scopuri cosmetice sau medicinale. În timpurile  vechi , parfumurile erau rezervate exclusiv ritualurilor religioase, cum ar fi ceremonia de curățare. Apoi, în anii 1580-1085 î.Hr. au fost folosite în timpul festivalurilor, iar femeile egiptene au folosit creme și uleiuri parfumate ca produse de toaletă și cosmetice. Folosirea parfumurilor s-a răspândit apoi în Grecia, Roma și în lumea islamică. Odată cu căderea Imperiului Roman, influența parfumului s-a diminuat..

Parfumul s-a bucurat de un mare succes pe parcursul secolului al XVII-lea. Mănușile parfumate au devenit populare în Franța, iar în 1656 a fost înființată breasla producătorilor de mănuși și parfumuri. Folosirea parfumurilor în Franța a crescut constant. Curtea lui Ludovic al XV-lea a fost chiar numită "curtea parfumată" datorită mirosurilor care au fost aplicate zilnic nu numai pe piele, ci și pe haine și mobilier. În secolul al XVIII-lea a apărut un progres revoluționar în parfumerie prin inventarea a Eau de Köln.

Amestecul răcoritor de rozmarin, bergamot și lămâie a fost folosit într-o multitudine de moduri diferite: diluat în apă de baie, amestecat cu vin, mâncat pe o bucată de zahăr, ca o apă de gură, la clismă ... si asa mai departe. Varietatea recipientelor de parfum din secolul al XVIII-lea era la fel de largă ca cea a aromelor și a utilizărilor lor. Sticla a devenit din ce în ce mai populară, în special în Franța, odată cu deschiderea fabricii de Baccarat în 1765. Ca și în industrie și artă, parfumul trebuia să treacă printr-o profundă schimbare în secolul al XIX-lea.

Schimbarea gusturilor și dezvoltarea chimiei moderne au pus bazele parfumeriei așa cum o știm astăzi. Alchimia a cedat chimiei și au fost create noi parfumuri. Revoluția franceză nu a diminuat în nici un fel gustul parfumului, a existat chiar și un parfum numit "Parfum a la Guillotine". Sub conducerea postrevoluționară, oamenii au îndrăznit din nou să-și exprime o încântare pentru bunurile de lux, inclusiv pentru parfumuri.

Datorită iasomiei, trandafirului și mirosului de portocale, orașul Grasse din Provence s-a stabilit drept cel mai mare centru de producție pentru materii prime. Statutul producătorilor de parfumuri din Grasse a fost adoptat în 1724. Parisul a devenit omologul comercial al orașului Grasse și al centrului mondial de parfumuri. Casele de parfum, cum ar fi Houbigant (Quelques Fleurs, încă foarte popular astăzi), Lubin, Roger & Gallet și Guerlain au fost cu toate înființate la Paris. În 1760, în Londra, James Henry Creed a fondat parfumul House of Creed.

Odată cu sfârșitul secolului, au apărut case de parfumuri în Europa. Parfumeria Coroanei a fost înființată în 1872 de către William Sparks Thomson, producător de crinoline și corsete. Catering pentru societatea înaltă din Londra și Europa, a lansat o colecție de parfumuri florale numite Fairies de flori. Regina Victoria a acordat parfumului Coroanei imaginea proprie a coroanei, sus la sticlele de parfum. În 2002, Clive Christian a întrerupt linia de parfumuri Crown și le-a înlocuit cu linia luxoasă de parfumuri Clive Christian.

Aromele florale au devenit mai populare în secolul XX. Parfumul Fracas de parfumurile Robert Piguet a fost lansat pentru prima data in 1948 de catre parfumul maestrului Germaine Cellier si este cunoscut sub numele de premierul Tuberose.

În 1921, Couturier Gabrielle Chanel și-a lansat propria marcă de parfum, creată de Ernest Beaux, o numește Chanel No.5, deoarece ea a fost cea de-a cincea dintr-o linie de parfumuri pe care Ernest Beaux o prezenta.

Astăzi există peste 30.000 de parfumuri pe piață și parfumurile nu mai sunt doar pentru cei bogați. Industria de parfumuri a suferit mai multe schimbări în tehnică, material și stil. Toate acestea au creat industria moderna de parfumuri, una care inca incorporeaza creativitatea, mistica si romantismul impreuna cu marketingul pentru a atrage oamenii.

 

Cum se face parfumul

Egiptenii foloseau pentru a crea unguente și balsamuri, uleiuri esențiale amestecate pentru a furniza mirosuri. Parfumul de astăzi, totuși, utilizează o metodă mult mai complexă de pregătire. Aromele dorite, în cantități specifice, sunt combinate fie cu etanol, fie cu etanol și apă. Concentrația mirosului depinde de ce fel de parfum se face. Adevăratul parfum, de exemplu, poate avea o compoziție de până la 40% din materialul de miros. Apa de toaletă va avea până la 20% din materialul de miros în amestecul său, rezultând o aromă mai ușoară și mai subtilă. Totul depinde de profilul de parfum dorit și de mirosurile pe care parfumul vrea să le includă.

 

Tipuri de parfum

Adevăratul parfum, așa cum s-a discutat mai sus, este un amestec extrem de concentrat de miros. Unele mirosuri se adresează exclusiv femeilor iar altele bătbaților. Cele mai comune familii de parfumuri sunt florale, chypre (aromă de bergamot), ocean, citrice, fructe și gourmande (parfumuri precum vanilie și miere), iar un parfum este definit de concentrarea și dominanța notelor sale de parfumuri.

Astăzi, multe parfumuri utilizează mirosuri sintetice. Creațiile sintetice oferă mirosuri care nu există în lumea naturală. Mirosul lui Calone, de exemplu, are indicii de ozon și metal. Multe mirosuri de "mosc" sunt acum produse artificial, atât pentru a oferi parfumerilor un parfum mai neutru și pentru a atenua necesitatea recoltării de la animale. Există o dezbatere cu privire la faptul că aromele sintetice sunt mai bune sau mai proaste decât arome naturale, dar în cele din urmă vine vorba de preferința personală a clientului.

https://www.acomarket.ro/apa-de-toaleta-david-beckham-classic-40-ml

https://www.acomarket.ro/apa-de-toaleta-david-beckham-classic-blue-40-ml

https://www.acomarket.ro/cosmetica-ingrijire/parfumuri-deodorante/parfumuri/apa-de-toaleta-gloria-vanderbilt-vanderbilt-100-ml

https://www.acomarket.ro/cosmetica-ingrijire/parfumuri-deodorante/parfumuri