Când schimbăm buretele de vase?

Se știe că în timpul procesului de curățare a utilajelor, ustensilelor, chiuvetelor etc. se utilizează  bureții de vase  pentru a elimina reziduurile alimentare. Ca o consecință a acestei proceduri, o parte din reziduurile alimentare aderă la suprafețele buretelui. Aceste reziduuri alimentare împreună cu umiditatea reținută în bureți oferă un mediu favorabil pentru creșterea bacteriilor. Studii timpurii privind contaminarea bacteriană în bucătărie au fost efectuate la sfârșitul anilor 1960, investigând încărcarea bacteriană a prosoapelor de mână și condițiile igienice ale bureților de vase.

În timp ce majoritatea bacteriilor găsite în bureți nu sunt dăunătoare, există unii agenți patogeni care ar putea provoca infecții la om.

Bacteriile periculoase pot rămâne în burete chiar după încercările de sterilizare, potrivit unui nou studiu german publicat în revista Scientific Reports.

Cercetătorii de la Universitatea Furtwangen au descris bureți de bucătărie ca fiind o "bombă microbiană", raportează revista International Business Times. Studiul, care a inclus analiza  a 14 bureti de bucatarie luați din gospodarii particulare a descoperit 362 de tipuri de bacterii, chiar mai multe decat cele gasite de obicei pe o toaleta. Deoarece bureții sunt în primul rând umezi și concepuți pentru absorbție, ei au potențialul de a acumula bacterii precum salmonella, E. coli și stafilococ.

Majoritatea bacteriilor găsite nu au fost dăunătoare, dar au existat agenți patogeni care ar putea provoca infecții la om, au spus cercetătorii. Ei au remarcat, de asemenea, că "bureții de bucătărie nu acționează doar ca un rezervor de microorganisme, ci și ca diseminatori asupra suprafețelor domestice, ceea ce poate duce la contaminarea încrucișată a mâinilor și alimentelor, care este considerată o cauză principală a focarelor de boli alimentare".

Cercetătorii au remarcat că unii dintre proprietarii de bureți au spus că i-au curățat în mod regulat, fie prin fierbere, fie prin spălarea cu detergent și apă fierbinte. Acești bureți nu aveau mai puțini microbi decât ceilalți, dar au avut tendința de a avea mai multe bacterii legate de boli.

Din perspectivă pe termen lung, metodele de dezinfectare a bureților nu par a fi suficiente pentru a reduce în mod eficient încărcătura bacteriană din bureți de bucătărie și ar putea chiar să crească proporția de bacterii legate de boli ... De aceea, sugerăm mai degrabă o înlocuire regulată (și ușor accesibilă) a bureților de bucătărie, de exemplu, săptămânal.

Probabil, bacteriile rezistente supraviețuiesc procesului de salubritate și re-colonizează rapid nișele eliberate până la atingerea unei abundențe similare ca înainte de tratament ", au concluzionat autorii. "Dacă acest lucru are consecințe în ceea ce privește relevanța clinică, trebuie să fie demonstrat", au adăugat ei. Dar lucrarea scoate în evidență "o colonizare bacteriană uimitoare a bureților de bucătărie" pe care speră că "va crea o mai mare conștientizare a bureților de bucătărie ca incubatoare microbiene relevante din punct de vedere igienic".

 

Pentru produse de bucătărie vă recomandăm magazinul nostru online www.acomarket.ro

https://www.acomarket.ro/catalogsearch/result/?q=burete+vase

https://www.acomarket.ro/catalogsearch/result/?q=detergent+vase