Cunoasteți efectele dăunătoare ale soarelui

Toți avem nevoie de expunerea la soare - este sursa de top a vitaminei D, care ajută organismul nostru să absoarbă calciul pentru oase mai puternice și mai sănătoase.

Nu este nevoie de mult timp la soare pentru ca majoritatea oamenilor sa obțina vitamina D de care au nevoie. Expunerea repetată neprotejată la razele ultraviolete (UV) ale soarelui poate provoca leziuni ale pielii, leziuni ale ochilor, suprimarea sistemului imunitar și cancer de piele. Chiar și persoanele în vârsta de 20 de ani pot dezvolta cancer de piele.

Majoritatea copiilor primesc multă expunere la soare înainte de vârsta de 18 ani, deci este important ca părinții să-i învețe cum să se distreze la soare în condiții de siguranță. Luarea măsurilor corecte poate reduce foarte mult șansa copilului de a dezvolta cancer de piele.

Fapte despre expunerea la soare

Soarele radiază lumina pământului, iar o parte a acestei lumini constă în raze UV ​​invizibile. Atunci când aceste raze ajung la piele, ele provoacă bronzare, arsură și alte leziuni ale pielii.

Lumina soarelui conține trei tipuri de raze ultraviolete: UVA, UVB și UVC:

Raze UVA provoacă îmbătrânirea pielii și ridurile și contribuie la cancerul de piele, cum ar fi melanomul. Deoarece razele UVA trec fără efort prin stratul de ozon (stratul protector al atmosferei sau scutul care înconjoară pământul), acestea reprezintă majoritatea expunerii la soare.

Feriți-vă de paturile de bronz deoarece folosesc raze UVA, precum și raze UVB. Un bronz UVA nu ajută la protejarea pielii de deteriorarea ulterioară a soarelui; Produce doar culoare și un sentiment fals de siguranță.

Razele UVB sunt, de asemenea, periculoase, provocând arsuri solare, cataractă (obturarea lentilelor oculare) și efecte asupra sistemului imunitar. Ele contribuie, de asemenea, la cancerul de piele. Melanomul, cea mai periculoasa forma de cancer de piele, se presupune ca este asociata cu arsuri solare UVB severe care au loc inainte de varsta de 20 de ani. Majoritatea radiatiilor UVB sunt absorbite de stratul de ozon, dar suficiente din aceste raze trec pentru a provoca daune grave.

Razele UVC sunt cele mai periculoase, dar din fericire, aceste raze sunt blocate de stratul de ozon și nu ajung pe pământ.

Ceea ce este important este protejarea familiei dumneavoastră de expunerea la UVA și UVB, razele care provoacă leziuni ale pielii.

Melanina: Prima linie de apărare a corpului

Razele UV reacționează cu o substanță chimică numită melanină care se găsește în piele. Melanina este prima apărare împotriva soarelui deoarece absoarbe radiațiile UV periculoase înainte de a face leziuni grave ale pielii.

Melanina se găsește în diferite concentrații și culori, ducând la diferite culori ale pielii. Culoarea naturală a pielii mai ușoare a cuiva, cu atât mai puțin melanina trebuie să absoarbă razele UV și să se protejeze. Cu cât culoarea naturală a pielii este mai închisă, cu atât mai multă melanină trebuie să te protejeze. Indiferent de culoarea pielii, toți copiii au nevoie de protecție împotriva razelor UV, deoarece orice tăbăcire sau arsură cauzează leziuni ale pielii.

Pe măsură ce melanina crește ca răspuns la expunerea la soare, pielea se inchide la culoare. Dar chiar și acel bronz "sănătos" poate fi un semn al daunelor provocate de soare. Riscul de deteriorare crește cu cantitatea și intensitatea expunerii. Cei care sunt expuși în mod regulat la soare (cum ar fi fermierii, pesacarii etc.) sunt expuși unui risc mult mai mare. Arsurile solare se dezvoltă atunci când cantitatea de expunere la UV este mai mare decât ceea ce poate fi protejat de melanina pielii.

De asemenea, nu toată lumina soarelui este "egală" în concentrația UV. Intensitatea razele soarelui depinde de timpul din an, precum și de altitudinea și latitudinea locației dvs. Razele UV sunt mai puternice în timpul verii. Rețineți că, calendarul acestui sezon variază în funcție de locație; Dacă călătoriți într-o țară străină în timpul sezonului de vară, va trebui să împachetați sau să cumpărați cea mai puternică protecție împotriva soarelui pe care o puteți găsi.

Este necesară, de asemenea, o protecție suplimentară în apropierea ecuatorului, unde soarele este cel mai puternic și la altitudini mari, unde acoperirea aerului și a norului este mai subțire, permițând radiațiilor UV mai dăunătoare să treacă prin atmosferă. Chiar și în timpul lunilor de iarnă, în cazul în care mergeți la schi în munți, asigurați-vă cu crème speciale pentru a aplica pe piele; Razele UV sunt reflectate atât de zăpadă cât și de apă, crescând probabilitatea arsurilor solare.

 

Produse recomandate:

https://www.acomarket.ro/crema-protectie-solara-gerovital-sun-spf-50-100-ml

https://www.acomarket.ro/lotiune-protectie-solara-pentru-copii-elmiplant-sun-spf-50

 

Va urma!